Szerves savval kezelt lucerna és fűszéna beltartalma
2011.02.09. 08:44
A múltkori témám folytatásaként megosztanék pár vizsgálati eredményt veletek. A vizsgálatok nagyüzemben végzett, különböző szénakészítési eljárások (hagyományos kontra savazott) beltartalmi hatásainak összehasonlítása.
Beltartalmi érték | Lucernaszéna kezeletlen | Lucernaszéna kezelt |
Szárazanyag (%) | 90,31 | 89,01 |
Nyersfehérje (%) | 10,78 | 14,06 |
Nyersrost (%) | 35,74 | 24,85 |
Karotintartalom (mg/kg) | 44 | 51 |
Cukortartalom (g/kg) | 55,7 | 89,6 |
Em.Nyersfehérje (g/kg) | 71,1 | 92,8 |
Nel (MJ/kg) | 4,211 | 4,232 |
FOM | 429,994 | 416,487 |
MFE | 66,346 | 71,752 |
MFN | 63,295 | 82,555 |
Érdekes átgondolni az kapott eredményeket. Az első, hogy a nedvesen bebálázott szénánk az idővel veszít a nedvességéből. Ezt nyilván a külső levegő alacsonyabb páratarlma és a légmozgás okozza. Ez az eredmény különben szinte minden vizsgálatunkban visszaigazolódott, amelyett nem közvetlenül a betakarítás után végeztünk.
Érdemes kiforintosítani, hogy mennyi abraktakarmányt (szója) és takarmánykiegészítőt (karotin kiegészítés, toxinkötő) spórolhatunk meg, ha a receptjeinkbe beépítjük ezeket az emelt beltartalmi paramétereket.
Végezetül még egy adat a fűszénával kapcsolatban amit külön szeretnék kiemelni:
Beltartalmi érték | Fűszéna kezeletlen | Fűszéna kezelt |
Cukortartalom (g/kg) | 104 | 47,9 |
Szerintem megdöbbentő a különbség. Mekkora biológia érték ez az elveszett mennyiség. Másrészt a cukor bomlása során víz keletkezik, ami a széna visszanedvesedését okozhatja, ami következtében megnyílik az út a penézgombák előtt. Akkor meg tudjuk mi jön....toxin, rohadás, szemét.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.