A múltkori témám folytatásaként megosztanék pár vizsgálati eredményt veletek. A vizsgálatok nagyüzemben végzett, különböző szénakészítési eljárások (hagyományos kontra savazott) beltartalmi hatásainak összehasonlítása.

Beltartalmi érték

Lucernaszéna kezeletlen

Lucernaszéna kezelt

Szárazanyag (%)

90,31

89,01

Nyersfehérje (%)

10,78

14,06

Nyersrost (%)

35,74

24,85

Karotintartalom (mg/kg)

44

51

Cukortartalom (g/kg)

55,7

89,6

Em.Nyersfehérje (g/kg)

71,1

92,8

Nel (MJ/kg)

4,211

4,232

FOM

429,994

416,487

MFE

66,346

71,752

MFN

63,295

82,555

 

        Érdekes átgondolni  az kapott eredményeket. Az első, hogy a nedvesen bebálázott szénánk az idővel veszít a nedvességéből. Ezt nyilván a külső levegő alacsonyabb páratarlma és a légmozgás okozza. Ez az eredmény különben szinte minden vizsgálatunkban visszaigazolódott, amelyett nem közvetlenül a betakarítás után végeztünk.

       Érdemes kiforintosítani, hogy mennyi abraktakarmányt (szója) és takarmánykiegészítőt (karotin kiegészítés, toxinkötő) spórolhatunk meg, ha a receptjeinkbe beépítjük ezeket az emelt beltartalmi paramétereket.

       Végezetül még egy adat a fűszénával kapcsolatban amit külön szeretnék kiemelni:

Beltartalmi érték

Fűszéna kezeletlen

Fűszéna kezelt

Cukortartalom (g/kg)

104

47,9

     Szerintem megdöbbentő a különbség. Mekkora biológia érték ez az elveszett mennyiség. Másrészt a cukor bomlása során víz keletkezik, ami a széna visszanedvesedését okozhatja, ami következtében megnyílik az út a penézgombák előtt. Akkor meg tudjuk mi jön....toxin, rohadás, szemét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://takarmanytartositas.blog.hu/api/trackback/id/tr402648481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása