A gabona tárolási formái

2009.12.29. 19:32

 

Szeretnék felvetni egy két gondolatot, hogy miért érdemes a gabonák savas tartósításával foglalkozni.
            Szemestakarmányok tárolására a szakma több lehetőséget dolgozott ki. Én a hazai gyakorlatban az alábbi formákkal találkoztam:
                                               - szárítás utáni tárolás
                                               - hűtve tárolás
                                               - tartósítás (erről majd később)
Szárítással történő raktározás természetesen a legelterjedtebb hazánkban. A szántóföldről bekerülő szemes terményt, ha annak a nedvessége magasabb 12-13%-nál, szárítón keresztül engedik, ahol meleg levegővel fújják át. Ennek a műveletnek az lenne a lényege, hogy a levegő ne legyen túl meleg és ha magas a szem nedvesség tartalma akkor több menetben vonják el a vizet. A gyakorlatban itt kezdődnek a problémák a véleményem szerint. Gyakorlati tapasztalatom az, hogy amikor a betakarítás folyik nincs arra idő, hogy szép lassan kíméletesen szárítsák a terményt. A szántóföldről folyamatosan hordják a teherautók a terményt, ahogy a kombájnok azt le tudják aratni. A szárító kapacitása jóval alacsonyabb, mint ahogy a betakarítás üteme folyik, így a szárító toronynál feltorlódik a szemes. A szabad ég alatt lévő termény természetesen ki van téve a különböző időjárási kockázatoknak. A szárítóban dolgozó alkalmazott, hogy enyhítse az előbb említett feszültséget egy kicsit csavar a gázon (vagy az olajon), máris magasabb a szárításhoz felhasznált levegő hőmérséklete és gyorsabban vonja el a szükséges nedvességet. Ha gyorsabban halad a munka, akkor hol itt a probléma? A probléma azzal van, hogy a fúvatáshoz használt levegő magas hőmérséklete kárt tesz a termésben, így jelentősen veszíthet annak biológiai értékéből, amit már egyszer a szántóföldön megtermeltünk. Ez kész pazarlás. A magas hő hatására a szemben lévő fehérjék denaturálódhatnak ezzel csökkentve azok emészthetőségét a gazdasági haszonállatokban, így azok teljesítménye csökken, ami termelőnek gazdasági kárt okoz. Másrészt a magas hőmérséklet miatt a szemekben nagy feszültség alakul ki, így a betárolás különböző fázisainál azok elpattanhatnak és növelik a tört szem arányát. Személyesen tapasztaltam több alkalommal is, hogy a kukoricát olyan mértékben „megszárították”, hogy szinte üveges volt. Meggyőződésem, hogy azokban a szemekben nem csak a fehérjék, hanem egyéb tápanyagok is károsodtak (pl a szénhidrátok, vitaminok). Szintén gond lehet a szárítva tárolás során, hogy ha a levegő páratartalma túl magas. Ekkor a levegőből a szemek nedvességet vesznek fel, ami a penészek aktivizálódásához vezethet. A tárolás technológiájához hozzátartozik, hogy a terményeket időszakonként átmozgassák annak érdekében, hogy a problémás gócokat megszüntessék, ez természetesen emberi és anyagi erőforrásokat igénybe vesz.  A szárítok esetében további probléma, hogy a nagyrészük elavult, öreg és gazdaságtalan az energiafelhasználásuk.
Hűtve tárolással hazánkban eddig egyetlen helyen találkoztam (nyílván ez az én hiányosságom), ezért olyan nagy tapasztalatom nincs is ezzel a technológiával kapcsolatban. Ez az eljárás sokkal szimpatikusabb nekem, mint a szárítás. A hűtve tárolás során hideg levegőt áramoltatnak keresztül a terményen, csökkentve ezzel annak maghőmérsékletét így akadályozva meg a penészek szaporodást. A szellőztetés következtében csökken a szemek nedvességtartalma is. Ennek a technológiának szerintem két hátránya lehet: az energiaszükséglet és a technológiai fegyelem betartatás, mivel ha melegedésnek indul a termény rögtön újra át kell szellőztetni. De tudatlanságom ebben a témakörben a közeljövőben, majd igyekszem pótolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://takarmanytartositas.blog.hu/api/trackback/id/tr221631082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agrárproletár 2010.01.08. 16:53:17

Trifutó!

Valami elkerülhette a figyelmedet, mert egynél jóval több helyen alkalmazzák a hűtést, tehát ha véletlen szerűen benézel mondjuk 20 helyre, akkor is legalább 4 vagy 5 helyen találkoznod kellett volna vele...

Ez persze nem igaz a MÉLYHŰTÉSRE, mert az drága, és ezért ritka is. Meg a sok trehány honfi csak elbarmolná a hájteket (vagy ellopnák részenként? hiszen lehet akár sört is hűteni, tehát értelme az volna!).

Hűtés alatt értjük azt is, ha a silótoronyban vagy a magtárban lévő, mondjuk 20 Celsius fokos gabonát éjszakánként (vagy hideg időben) 10 fokos levegővel átfúvatják, vagy ha késő ősszel a mínusz akárhány fokos levegővel átfújják a sokkal melegebb garmadát. Így csak a ventillátor villanyszámláját kell kifizetni. Persze még így sem olcsó.

Ha nagyon akarsz tartósítani, akkor még mindig olcsóbb a hűtve tárolás, mint a meleg levegős szárítás...

Vagy vegyél propionsavat, oszt kezeld le a cuccot vele. Ha találsz olcsón, akkor a propionsav még mindig jobb: ha esetleg melegszik a cucc (akár azért is, mert közben jön a tavasz, meg a nyár...), akkor is megvédi a gabonát a penésztől, és nem kell folyton keresni a hideg levegőt (nyáron még éjszaka is ritka jószág!), amivel hűtheted.
Hideg levegőt csinálni a melegből megint csak egy drága multatság.

De azért nem hülyeség az a hűtés sem: egy kis odafigyeléssel (= sok munkával), és hideg időben, meg éjszaka a hideg levegő fújkálásával még mindig kevesebb kárt okozol a gabonában, mint ha szénné pörkölöd egy ótvar szárítón. A jó szárító meg baromi drága.

Egyébként hogyan meg rá a propionsav a gabonára?
Ráöntöd, oszt jó napot?

Csegevara & 2010.01.08. 17:40:41

Fenébe a mélyhűtéssel, meg szárítással, meg vegyszerezéssel!

Mindenféle vegyszerek, mert drága lett a gáz?
Aztán majd háromfejű gyerekeitek fogják gondozni a hatlábú disznókat és a szárnyas teheneket, mi?

Arra nem gondoltok, hogy a kapitalista termelési módok terjedése az oka minden bajnak?

Van egy rakás munkanélküli, céltalan lézengő, aztán van néhány multimilliomos (aki ilyen vegyszereket ad el a sok hülyének), és senki sem akar dolgozni.

A kukoricát évszázadokon át csövestől berakták a góréba, a búzát meg addig lapátolták balról jobbra, és jobbról balra, amíg annyira megszáradt, hogy ne legyen penészes.

Most is ez kellene, nem a multiktól vásárolt drága gáz, vagy a másik multitól vásárolt drága vegyszer! A sok munkanélkülinek lenne végre munkája: lehet górékat építeni, törni a kukoricát, aztán télen majd morzsolgatják. Közben énekelhetnek is: össze tartja a közösséget. Annyi gép kell, hogy ha nincs elég munkaerő, akkor biztosítsa a nép élelmezését a korszerű gépek használata. De egyelőre van itt nagyon sok munkaerő, csak a nagyobb része nem tud, kisebb része nem akar dolgozni.

A sok rohadt milliomos is beszállhatna: nekik frankó táborokat kell szervezni, ahol megtanulnak dolgozni, és aztán mehetnek kaszával aratni: azzal is kevesebb olaj fogy a kombájnokban!

Arra nem gondoltok, hogy MUNKÁVAL is meg lehetne oldani a problémákat?

biohal 2011.06.20. 15:19:32

Tavaszi árpá szeretnék silónak.most már kalászban van ,de még puhák a szemek. van -e rá valami bevált módszer, vagy a szokványos módon silózzam?

sgerry7908 2011.06.21. 13:34:32

Van rá gyakorlat. Oda kell figyelni a tömörítésre és a pontos adagolásra. Hangyasav-propion keveréket kell alkalmazni megfelelő arányban.
süti beállítások módosítása