Különösebben nem szeretném ecsetelni a széna fontosságát a kérődző állatok és a ló takarmányozási gyakorlatában,  de fontos leszögezni, hogy ez az egyik kulcsa a sikeres termelésnek. Amellett, hogy számos táplálóanyaggal látja el az állatokat, fontos funkiciója is van a bendő működése szempontjából. Mivel alapos rágást igényel, ezzel segítve a nyálelválasztást. A nyálnak pedig fontos szerepe van a bendő pH értékének alakulásában. A jó széna gazdag karotinban, zsírban és vízben oldódó vitaminokban valamint ízanyagokban. 

 

A szénakészítés módja évszázadokon keresztül kizárólag szárítással történt. A szárításos technológia során azonban jelentős veszteséggel kell számolni. A táplálóanyag csökkenését 3 tényező okozza: légzési veszteség (10% körül), levélpergési veszteség (10-20%) kilugzási veszteség.

A megfelelő minőségű és mennyiségű széna készítését szintén befolyásolta az elmúlt években a rendkívül változékony és csapadékos időjárás is. Alig akadt 2-3 egymást követ száraz, napsütéses nap. A lekaszált lucerna, vagy fűvek gyakran lekaszálva áztak kint a földeken, jelentősen veszítve takarmányozási értékükből.

Ezen problémákra nyújthat megoldást a szénák keszelése szerves savval. Az eljárás során megőrízhetjük a földeken megtermelet biológiai értéket, valamint garantálható, hogy a szénában a penészgombák működése és szaporodása meg fog állni, így jelentősen csökkentve a mikotoxinok termelődésének és kártételének veszélyét. A szénatartósítás során felhasznált savak nem mérgezőek, sőt hasznos tápanyagként lebomlanak a haszonállatokban.

A szervessavas szénakészítés előnyei:

- a széna akár 20-25% nedvességgel is biztonságosan tárolható

- a lucerna a kaszálás után gyorsabban bálázható, így elkerülhető a légzési veszteség, valamint jelentősen csökken a levélpergési veszteség

- az így készült széna táplálóanyagtartalmának emészthetősége 10-20%-kal jobb

- az egyre népszerűbb perjékkel is lehet szénát készíteni a visszanedvesedést megelőzve

Mint más eljárás természetesen ez sem tesz csodákat. Pontosan figyelemmel kell követni a szénakészítés során a széna nedvességtartalmának alakulását és ennek megfelelő szervessav mennyiséget kell kijuttatni, különben komoly problémáink lehetnek. Ennek természetesen a kulcsa a megfelelő adagolás technológia. Szintén fontos, hogy olyan terméket használjunk a kezeléshez, ami a bálázó fém, gumi és műanyag részeiben nem tesz kárt. Szerencsére ma már léteznek olyan modern készítmények, melyekkel biztonságban tudhajuk gépeinket és dolgozóink vagy saját egészségünket.

Véleményem szerint a jelentős biológiai érték megőrzése és a tavaji év csapadékos időjárása mindekit el kell, hogy gondolkoztasson a szénák szervessavas tartósításának hasznoságán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://takarmanytartositas.blog.hu/api/trackback/id/tr412630594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása